Besøk hos Lærdal Medical
Frida besøker Lærdal Medical i jakten på Norges smarteste industribedrift!Neste bedrift ut har jeg gledet meg til å fortelle dere om! Dette er en bedrift som har lekt med dukker siden de startet for over 70 år siden, og har utviklet seg fra små lekedukker til høyteknologiske simuleringsdukker brukt til livreddende trening. Jeg snakker selvfølgelig om Lærdal Medical i Stavanger, en bedrift der teknologi og innovasjon er i kontinuerlig forbedring for å nå målet deres: å bidra til å redde liv. En utrolig viktig, men utfordrende, oppgave som de løser på en definitivt smart måte. Les videre for å lære mer om Lærdal Medical og hva de gjør, og ikke minst om helikopterturen som endte i nødlanding.
Helikoptertur
Vi var så heldig å få mulighet til å fly fra Eggemoen til Stavanger med helikopter, og for en nydelig tur! Det var strålende sol hele veien, og det var litt av et syn å komme flyvende inn over Lysefjorden. Da vi nærmet oss Stavanger derimot var byen dekket av tåke, så det endte med at vi måtte nødlande på første og beste gård. Du kan tro bonden var litt forfjamset da vi kom vandrende bort og spurte om vi kunne stå parkert over natten! Det fikk vi heldigvis lov til, så da var det bare å komme seg inn til byen.
Her er Ola og jeg på gården – litt malplasserte, men fornøyde.
På plass i Lærdal
Etter å ha utforsket byen og gått beundrende gjennom Fargegaten flere ganger, gikk turen videre til Lærdal Medical. Lærdal er kanskje mest kjent for Anne, en førstehjelpsdukke som brukes i hjerte- og lungeredningskurs. Visste du forresten at Michael Jacksons «Smooth Criminal» handler om henne? Der har du en fun fact du kan dra i kaffekøen! Nå lager Lærdal alt fra oppblåsbare førstehjelpsdukker til høyteknologiske simuleringsroboter, og dukkene blir brukt over hele verden for å trene opp mennesker til å redde liv. Det er en nokså spesiell opplevelse å komme inn i fabrikken deres: i stedet for samlebånd med «vanlige» maskindeler, har du rad på rad med armer og hoder. Plutselig kommer du bort til et operasjonslignende bord, og der ligger en ferdigmontert dukke som puster og blunker. Her intervjuer Ola COO, Alf-Christian Dybdal, om nettopp en sånn en:
Disse avanserte dukkene kalles for SimMan 3G, og kan programmeres til å vise mange symptomer – de kan blø, svette og til og med prate. Etter at du har gjennomført livredding, får du tilbakemelding på hvordan det gikk, og hva du kan forbedre til neste gang. Jeg fikk prøve HLR på en lavteknologisk versjon av dette, og fikk hele tiden tilbakemeldinger som «very good» eller «just a little less breath», noe som var utrolig hjelpsomt. Her må jeg jo få dra inn litt selvskryt, nemlig at jeg fikk en score på 95 av 100. Så da vet dere det folkens, det er bare å huke tak i meg hvis det skulle skje noe!
Lærdal Medical er også godt representert globalt. Mye av pengene de tjener går blant annet til deres søsterfirma, Lærdal Global Health, en uavhengig, ikke-for-profitt organisasjon som har som mål å bidra til å redde liv blant mødre og nyfødte i utviklingsland. Dette er et godt eksempel på hva Lærdal står for: her utvikles ikke ny teknologi kun for fremgangen og profittens skyld, men for å hele tiden jobbe mot å redde flere menneskeliv. Lærdal Medical er en ekstremt imponerende og inspirerende bedrift, og definitivt en god kandidat til å stikke av med seieren som Norges smarteste industribedrift.
Hvis du ikke har meldt på din bedrift enda, er det fortsatt tid – alle stiller likt når startskuddet går 19. april. Gjør det da vel, så blogges vi snart igjen 🙂