En av disse blir Norges smarteste industribedrift 2021

 

De tre finalistene som kjemper om å bli «Norges smarteste industribedrift 2021» er nå klare.

 

I år som i fjor har det vært tøff konkurranse, og de tre kandidatene som nå kjemper om å gå helt til topps har utmerket seg på forskjellige måter. – Felles for selskapene er at de er nyskapende og helt i front når det gjelder digitalisering, automatisering og bærekraft. I tillegg kjennetegnes finalistene for både god lønnsomhet og en sterk omstillingskraft, sier juryleder Torger Reve.

 

De tre finalistene er:

 

Aarbakke AS:

Aarbakke er en Bryne-bedrift og en ledende aktør innen fremstilling av avanserte og spesialiserte komponenter og sammenstillinger til olje- og gassnæringen. Bedriften, med sine 300 ansatte, har vært finalist også to ganger tidligere – noe som sier mye om Aarbakke. Juryen trekker frem at bedriften har vært gjennom store endringsprosesser flere ganger, og de har nok en gang klart å skape suksess. Bedriften har blitt transformert ved hjelp av digitalisering, og de ligger helt i front når det gjelder teknologibruk og automatisering. De har blant annet løst utfordringen med å frigjøre og kontekstualisere innesperrede data, noe som gjør at de kan ta målrettede beslutninger for å øke produktiviteten. «Make data do more», som selskapet liker å si. Aarbakke fremstår i dag som en utpreget Industri 4.0 bedrift som gjennom det nyetablerte selskapet Ignos leverer relevante løsninger for fornybar energi og grønn industri.

Les om Aarbakke

 

Glencore Nikkelverk AS:

Glencore Nikkelverk er lokalisert i Kristiansand, og er i dag et av verdens største, mest effektive og bærekraftige nikkelraffineri. Bedriften prosesserer råstoff som nikkel, kobber og kobolt, og har i dag 531 ansatte. Juryen legger vekt på bedriftens systematiske arbeid med innovasjon, teknologi og bærekraft, der Glencore gjennom nytenkning har lykkes med sine høykvalitetsprodukter. Bedriften holder nå på å realisere et helt nytt teknologisk konsept for produksjon av kobber, og den nye fabrikken vil gjøre bedriften i stand til å redusere strømforbruket for kobberproduksjon med 30 prosent, og nærmest eliminere utslipp til luft. Allerede i 1969 innførte Glencore automatisert produksjon, og bedriften har vært fremoverlente også i moderne tid. De har blant annet innført en ny og automatisert robotisert teknologi for kutting og pakking av nikkelprodukter, ny gassrenseteknologi og arbeider nå med ny elektrolyseteknologi for nikkelproduksjonen.

Les om Glencore Nikkelverk

 

Corvus Energy AS:

Corvus Energy er et selskap som leverer tjenester til maritim næring, samt olje- og gass næringen. Hovedkontoret ligger på Nesttun i Bergen og selskapet har 180 ansatte. I dag er selskapet helt i front når det gjelder maritime batterisystemer. Juryen har blant annet lagt vekt på smarte grep som selskapet har gjort for å øke produktiviteten, samt teknologien de har tatt i bruk. Corvus har blant annet investert i arkitektur som gir kundene tilgang på data og tilstanden på deres eget batterisystem i fartøyet. Dette gir selskapet verdifull innsikt når det kommer til eventuelle problemer ute i felt. Hele selskapets produktportefølje og løsninger dreier seg om å elektrifisere næringene de jobber innenfor. Slik muliggjør selskapet nullutslippsløsninger og betydelige utslippsreduksjoner, og bidrar til den bærekraftige utviklingen.

Les om Corvus Energy 

 

Vinneren kåres torsdag 3. februar 2022.

 

 

Juryen har bestått av:

Torger Reve, juryleder, professor emeritus Handelshøyskolen BI
Anita Hager, daglig leder i Intek Engineering
Jan M. Moberg, adm. direktør og ansv. redaktør Teknisk Ukeblad
Odd Myklebust, forskningsdirektør SINTEF Manufacturing
Frank Bråthen, direktør Digital Industries Norway, Siemens AS
Hans Erik Vatne, teknologidirektør Norsk Hydro
Knut E. Sunde, direktør Norsk Industri

 

 

 

Nyheter