Velg en side

Møt lederen for Siemens Norge

Møt Anne Marit Panengstuen

FRIDA BERGLUND

Frida studerer Energi og miljø ved NTNU, er en del av Siemens rekrutterings- og kompetanseprogram for jenter, og blogger for smartindustri.no.

24. feb, 2017

av | 24. feb, 2017

For noen dager siden var jeg så heldig å få intervjue lederen for Siemens Norge, selveste Anne Marit Panengstuen, om Smart Industri-konseptet og hennes forhold til norsk industri. Hun er en utrolig spennende dame, og både avslappet og lett å like – samtalen fløt like lett som en elv (som jeg ville sagt det på norskstilen min i 9. klasse). Ikke minst fikk jeg et mye større innblikk i hva norsk industri faktisk innebærer, og satt igjen med et inntrykk av at man ikke skal skue hunden på håra. Neivel, så vekker kanskje ikke ordet «industri» den største lidenskapen hos de fleste – det er ikke like hipt som «Big Data» eller «Internet of Things» – men jeg tror og håper at denne reisen vil endre noe på dette. Bare ta en titt på hva Anne Marit har å si, så håper jeg du blir like inspirert som jeg ble. Norsk industri, here we come!

Hei og velkommen, så hyggelig at du ville stille opp på intervju! Først og fremst: hvem er du, og hvordan ser en typisk hverdag ut for deg?
– En typisk hverdag finnes ikke, ler hun. – Neida. Jeg heter Anne Marit Panengstuen, er gift og har fire barn, og er nå konsernsjef i Siemens Norge og leder for industridivisjonen i Norden. Jeg er utdannet automatiseringsingeniør, og startet karrieren min i Siemens i 1985 med å programmere PLS-er. Det første jeg programmerte var faktisk en bleiemaskin. (Mer latter.) – Dette var mitt første møte med norsk industri, og det var veldig spennende å se hvordan PC-er kunne styre maskinene og få ting til å snurre rundt. Jeg jobbet mye med norsk landbasert industri, og gikk inn i min første lederstilling som 28-åring. Etter dette har jeg jobbet innenfor mange ulike områder, og jeg er veldig heldig som har fått vært med på så mange spennende ting.

Hvordan var det å bli konsernsjef?
– Jeg ble konsernsjef i 2014, og det har vært kjempespennende. Du får oversikt over mange ulike bransjer, og får reist rundt til kunder og sett hvordan Siemens teknologi kan bidra til å løse samfunnsutfordringer. I tillegg får man møtt mange interessante og innflytelsesrike personer, som selvfølgelig er veldig gøy.

Konkurransedyktig industri

Dette er jo fjerde året Siemens og Norsk Industri samarbeider om Smart Industri. Hvorfor ble dette konseptet startet opp?
– Som en som har jobbet mye med norsk industri var det kjedelig å se at det i Siemens, og samfunnet for øvrig, ble snakket veldig lite om landbasert industri. Det var mye snakk om satsninger innenfor olje, gass, energi og transport, mens industrien nesten ble framstilt som skitten og lite miljøvennlig. I tillegg var innstillingen til de fleste at man ikke drev med industri i Norge på grunn av høye kostnader, men jeg så at den industrien som var igjen i Norge var både konkurransedyktig og langt fremme teknologisk. Med bakgrunn i dette oppstod det et engasjement for å synliggjøre at det var mye smart som foregikk innen norsk industri, og dermed ble Smart Industri startet opp. Det er viktig for Siemens å få frem at vi fortsatt skal kunne drive med industri i Norge, men for å overleve i markedet i dag må man være både smart og høyt oppe teknologisk. Med Smart Industri-konseptet blir det synliggjort overfor både politikere og media at landbasert industri i Norge er noe å satse på.

I år ligger hovedfokuset på digitalisering. Hva legger du i ordet ‘digitalisering’, og hvorfor mener du det er viktig for industrien i dag?
– Digitalisering blir lett et «buzz word» i enkelte sammenhenger, og grensen mellom automatisering og digitalisering kan være litt diffus. I dag produseres det ekstreme mengder data som skal transporteres opp i skyen, og dette bringer med seg mange nye forretningsmuligheter. Vi vet ikke enda hvordan vi skal utnytte all denne dataen til å skape verdier, så her må vi tenke lurt. Det som er sikkert er at vi ved hjelp av digitalisering kan skape enorme muligheter. Et eksempel på digitalisering kan være dette: Tenk deg at du produserer maskiner som du leverer ut til kunder over hele verden. Hvis du klarer å samle inn og tolke data fra alle disse maskinene kan du etter hvert se hva som fungerer, hva som ikke fungerer, og hvordan maskinene kan forbedres. Du kan i tillegg levere service til kunden som forteller når motoren til maskinen bør skiftes ut, så forhindrer man skade og unødvendig stans i produksjonen. Jo mer digitalisering blir tatt i bruk og jo flere enheter som kan snakke med hverandre, jo flere muligheter kan man skape.

Nå har du jo sagt litt om dette allerede, men kan du fortelle litt mer om hvorfor du mener industrien er viktig for Norge?
– Industrien er viktig fordi vi ikke kan basere oss på oljen alene. Selv om Smart Industri-konseptet ble startet allerede før nedgangen i oljeprisen har dette utsagnet forsterket seg veldig de siste årene. Hvis vi i Norge skal være konkurransedyktige på industrimarkedet, er vi nødt til å gjøre ting smartere enn alle andre. Nå har vi vært veldig heldige med oljen, men vi klarer ikke å tjene inn like mye penger til Norge i fremtiden som det vi har gjort til nå – oljen må erstattes med noe annet, og her kan industrien komme inn. Selvfølgelig vil det bli utfordrende, men jeg mener at industrien er viktig for å bevare velferden vi har.

Fremtiden til norsk industri

Hvordan ser fremtiden til norsk industri ut?
– Jeg har trua! Vi har en stor kapasitet her i landet når det gjelder utdanning, og vi har tilgang på mye ren energi. I tillegg er folk fremoverlente og tenker selv, og vi har mye flat struktur i arbeidslivet. Vi har virkelig mange muligheter, vi må bare slutte å lene oss for mye på olje- og gassindustrien.

Til slutt vil jeg gjerne høre hvorfor du mener at jeg som student skal interessere meg for industrien?
– Jeg hadde jo på følelsen at folk flest ikke interesserer seg for industri, det var en av hovedgrunnene til at vi startet opp Smart Industri, men jeg håper dette vil endre seg. Jeg tror det er mange som ikke vet hva som foregår innen industrien i Norge, men det er mye kult. Til unge studenter vil vi vise at det er i industrien man må jobbe for å være der det skjer rent teknologisk. Ta for eksempel bilindustrien. De er veldig langt fremme innen teknologi, med både roboter, kunstig intelligens og IoT («Internet of Things»). Er du interessert i morgendagens teknologi, må du rette blikket mot industrien – det er her det skjer.

Jeg håper du ble like inspirert som meg av det Anne Marit hadde å si, og at det kribler litt i magen neste gang du hører noen nevne «industri». Så blogges vi snart igjen!

PÅMELDING

Andre blogginnlegg

Møt Knut E. Sunde

Jeg tatt en prat med jurymedlem og direktør i Norsk Industri, Knut E. Sunde. Les hva han mener om fremtiden til norsk industri.

Besøk hos Hallingplast AS

Neste stopp er Hallingplast i Ål, en av Norges største produsenter av plastrør. Her er det høy grad av automatisering!