Velg en side

Møt Knut E. Sunde

Jurymedlem og direktør i Norsk Industri

FRIDA BERGLUND

Frida studerer Energi og miljø ved NTNU, er en del av Siemens rekrutterings- og kompetanseprogram for jenter, og blogger for smartindustri.no.

19. apr, 2017

av | 19. apr, 2017

Nå har jeg vært så heldig å få slått av en prat med jurymedlem om direktør i Norsk Industri, Knut E. Sunde, om alt fra smarte industribedrifter og digitalisering. Knut er definitivt en likandes type, og det er lenge siden jeg har ledd så mye i en telefonsamtale. Ikke bare er han morsom, men han har også mye interessant å si om industrien vår og dens fremtid. Jeg ble hvertfall veldig inspirert, og jeg håper du kan si det samme etter å ha lest hans kloke ord. God fornøyelse!

Fortell litt om deg selv Knut, og hva Norsk Industri gjør?
– Jeg skal ikke fortelle mye om meg selv, men jeg heter Knut Sunde og er en lett utagerende fyr med kone og fire døtre. Jeg er i ledelsen i Norsk Industri og holder daglig foredrag foran store forsamlinger over hele landet. Her redegjør jeg for hva som skjer i industrien, og får hentet inn tips til hva vi i Norsk Industri skal prioritere videre. Det er en jobb som både gir og tar, og er utrolig spennende.

– Også litt om Norsk Industri da. Norsk Industri er en interesseorganisasjon som hjelper industrien fremover. Vi er innblandet i flere prosesser, og hjelper til med alt fra kommuneproblemer til sykefravær. I Norge har vi jo over 2500 industribedrifter, så det er nok å gjøre! Det vi ser er at industrien i Norge bare må bli smartere og smartere, så det er gøy at Siemens kom med idéen om å dele ut en pris til Norges smarteste industribedrift. Her i Norsk Industri er vi mange idrettsidioter som setter pris på litt konkurranse vet du, så dette måtte vi bli med på! (Latter.)  – Neida, men industrien konkurrerer jo hver dag, så å dele ut priser er bra.

 

 

Lære av hverandre

Dette er jo fjerde året Siemens og Norsk Industri samarbeider om Smart Industri. Hvorfor er det så viktig?
– Smart Industri er viktig fordi Norge er en høykostnadsnasjon, og det kommer vi alltid til å være, men vi må tilpasse oss den globale konkurransen. Skal vi drive industri i Norge må vi ta i bruk ny teknologi og tenke produktivitet og kreativitet. Det er nettopp dette Norsk Industri står for, og vi er nødt til å gjøre alt smartere enn andre for å overleve. I tillegg er det jo gøy med en  konkurranse der industrier får vist fram det beste de har å by på, og der bedrifter kan lære av hverandre. Dette er en trend jeg har lagt merke til de siste årene: industribedrifter er opptatt av å lære av andre i sin bransje, men også utenfor. Nysgjerrigheten etter å lære har økt enormt, spesielt etter at oljeindustrien har begynt å avta. Mange bedrifter har blitt nødt til å tenke nytt og vri seg over til andre bransjer med helt andre kunder og kulturer, noe som er ekstremt krevende. Denne endringsprosessen fordrer veldig at man lærer på tvers av bransjer, og derfor er Smart Industri bare helt supergenialt! Nå er tiden inne for å lære av de beste på kryss og tvers!

Hvordan tror du fremtiden til industrien i Norge ser ut?
– Digitalisering i bred forstand gir mange nye muligheter for industrien, men det er også et trusselbilde for endel. Det er jeg egentlig ikke så veldig redd for, nettopp på grunn av dette med at industrien er vant til å jage videre. Det digitaliseringen derimot legger til rette for, er nykommere med nye forretningsmodeller, og det må man være obs på! Her gjelder det å hele tiden overvåke hva som rører seg i bransjen, og da må man være kjapp på å analysere hva nykommerne gjør riktig. Digitalisering bringer også med seg mange nye teknologimuligheter i nye typer roboter, 3D-printing og mye annet.

– Det er jo heller ikke slik at digitaliseringen har kommet først nå. Det er en gradvis prosess, men det skjer veldig mange endringer parallelt nå som kan skape nye muligheter hvis man slenger seg med i runddansen. Vår jobb i Norsk Industri er da å løfte frem de beste eksemplene til inspirasjon for andre, slik at alle kan være med. Man må følge med i tiden og være mottakelig for nye inntrykk. Det vi ser nå er en trend med helt nye spillere som kommer inn på markedet og baner vei, noe som er veldig spennende.

Fremtiden til norsk industri

Hvordan tror du fremtiden til industrien i Norge ser ut?
– Industrien i Norge kommer alltid til å greie seg, og den kommer alltid til å ligge et hestehode foran alle andre. Det at vi har vært et ekstremt dyrt land å produsere i, men nå har klart å få bort en del av kostnadene, gjør at industribedriftene kan være i en god posisjon for å endre seg. Jeg tror industrifolk er veldig opptatt av hva de kan få til med denne endringen, i stedet for å klage over at «ting var bedre før». Endring i industrien er en del av normalen – man må alltid jage videre. Det er ikke et spørsmål om hvordan man har det, men hvordan man tar det, hvis du skjønner. Det er denne holdningen jeg møter hos industribedrifter igjen og igjen, og dette gjør at de tør å gå løs på problemer som oppstår med en gang. Jeg ser at det er en kultur på at hvis vi står stille, så dør vi. Industrifolk vet at det alltid er et spørsmål om videreutvikling, det sitter i ryggmargen: vi må finne ny teknologi, nye markeder, nye kunder. Marit Bjørgen fortsetter å vinne fordi hun tør gå nye veier, og det samme gjelder for industrien: vi er best fordi vi alltid jager videre.

Du sitter jo også i juryen til Smart Industri i år, hva ser dere etter?
– Jeg ser etter de bedriftene som er i omstillingsprosesser, som har krevende kunde og som likevel klarer å tjene penger i en internasjonal bransje. Det er de aller beste. Noen får dårligere inntjening på kort sikt, men har de en underliggende bra inntjening gjør dette ingenting så lenge de er på rett spor. Jeg ser etter de som virkelig har utfordringer i øst og vest, som går radikalt inn og gjør mer enn de fleste, og som baner vei for hvordan industrien skal komme seg ut i andre enden i live. Jeg vet at det er flere titalls påmeldte, og det kommer til å bli herlig krevende å kåre en vinner. Det jeg håper er at de som ikke vinner blir løftet frem som spennende bedrifter slik at de kan være til inspirasjon for andre. Det skal jeg selv bidra til.

Da håper jeg du har latt deg inspirere, og melder på din bedrift innen påmeldingsfristen i kveld. Lykke til!

Bilder er hentet fra Norsk Industri og Dagens Næringsliv.

 

PÅMELDING

Andre blogginnlegg

Besøk hos Hallingplast AS

Neste stopp er Hallingplast i Ål, en av Norges største produsenter av plastrør. Her er det høy grad av automatisering!