Velg en side

Fjorårets vinnerbedrift

– Norges smarteste har styrket konkurransekraften vår!

Fabrikken til GKN Aerospace på Kongsberg gikk i fjor helt til topps i Norges smarteste industribedrift. Konkurranseseieren kom uventa, ifølge leder for kontinuerlig forbedring, Andreas Thorvaldsen.

– Vi ble henstilt til å søke, gjorde det og vant. Det var litt uventa, forklarer Thorvaldsen.

Komplekst produksjonsbilde

GKN Aerospace på Kongsberg lager deler til de fleste store fly du ser på himmelen. Kjente maskiner som Boeing 737, Jumbojet og Dreamliner, samt Airbus 320, har alle byggeklosser fra Kongsbergbedriften. Det sier kanskje seg selv at du må ha orden i sysakene, all den tid du leverer produkter til kommersielle flymaskiner. Systemene bedriften har utviklet for å takle egne krav bidro til seieren i Norges smarteste, ifølge Thorvaldsen.

– Vi har et veldig komplekst produksjonsbilde med mange systemer å holde styr på. Derfor har vi utviklet et effektivt PLM system for å samle all info i bedriften mest mulig effektivt. Seieren gjorde blant annet at vi opplevde en bevisstgjøring rundt vår egen digitalisering og fikk se egne metoder i en større sammenheng, forklarer Thorvaldsen.

«Vi ble henstilt til å søke, gjorde det og vant. Det var litt uventa.»

Andreas Thorvaldsen

Prosessforbedringer

GKN Aerospace arbeider kontinuerlig med prosessforbedringer, ifølge Thorvaldsen. Bedriften har i mange år jobbet med automatiseringsprosjekter sammen med Sintef for å øke konkurransekraften. Med maskiner som kan gå i mange timer uten bemanning, har de redusert kvalitetskostnadene uten å gå på akkord med presisjon og kvalitet.

– Våre kunder setter ekstremt høye presisjonskrav til våre produkter. Det hender leverandører av produksjonsutstyr trekker seg fra anbud når de får innblikk i våre krav, forteller han.

Positiv publisitet

Fjorårets seier har gitt mange positive effekter for GKN Aerospace på Kongsberg. Det har gitt bedriften mange nye kontakter, samt muligheter til å utveksle erfaringer med andre norske bedrifter. Publisiteten har også betydd mye for bedriften i lokalmiljøet, ifølge Thorvaldsen.

– Vi har fått veldig god eksponering. Mange flere vet nå at det produseres avanserte flydeler på Kongsberg. Det er positivt for oss, våre ansatte og lokalsamfunnet, forteller han.

«Vi har fått veldig god eksponering. Mange flere vet nå at det produseres avanserte flydeler på Kongsberg. Det er positivt for oss.»

ANDREAS THORVALDSEN

Konkurransefortrinn

Som del av et multinasjonalt selskap, konkurrerer GKN Aerospace på Kongsberg både mot eksterne konkurrenter og internt. Ifølge Thorvaldsen har seieren styrket bedriftens stilling innad i konsernet.

– Vi konkurrerer ofte internt mot fabrikker i lavkostland. Her ser vi at utmerkelsen har gitt oss konkurransefortrinn, forteller han.

Tidligere vinnere

2016: GKN Aaerospace
I 2016 ble GKN Aerospace kåret til Norges Smarteste Industribedrift. De opererer i et av verdens mest avanserte og krevende markeder, og produserer jetmotorkomponenter for verdens største flymotorprodusenter.

2015: Hexagon Ragasco
I 2015 ble Hexagon Ragasco vinneren av Norges Smarteste Industribedrift. De ble kåret som vinnere på grunn av sin fremragende evne til å mobilisere hele sin organisasjon til å tenke innovativt.

2014: Borregaard
I 2014 ble Borregaard kåret til Norges Smarteste Industribedrift fordi de gjennom aktiv teknologibruk har blitt svært produktive, noe som har gitt selskapet god vekst og lønnsomhet.

PÅMELDING

Andre artikler

Slik vil de vinne

Vi har tatt en prat med en av deltakerne i årets konkurranse om hvordan de jobber med innovasjon, og hvordan de vil vinne.

Slik jobber de beste

Det finnes fellestrekk hos industribedriftene som lykkes. Se hvordan de beste jobber!