Velg en side

Besøk hos Plasto

Frida besøker Plasto AS i jakten på Norges smarteste industribedrift!

FRIDA BERGLUND

Frida studerer Energi og miljø ved NTNU, er en del av Siemens rekrutterings- og kompetanseprogram for jenter, og blogger for smartindustri.no.

16. mar, 2017

av | 16. mar, 2017

Hei igjen! På mandag stod det en ny bedrift på programmet, og Ola og jeg har beveget oss sørover mot Plasto AS i Åndalsnes – en av topp tre i fjor! Plasto sprøytestøper plastdeler, og har gått fra å produsere små lekebiler til å levere store bestillinger til kunder innen hovedsakelig olje og gass, fiskeoppdrett og marine sektor. Produksjonen er helautomatisert, og de har flere roboter enn mennesker i arbeid. Satt på spissen skal hele fabrikken kunne styres hjemmefra med en app, noe som definitivt møter fokuset på digitalisering. Dette måtte vi jo ta en nærmere titt på!

Roadtrip

Vi begynte roadtripen vår fra Molde mot Åndalsnes tidlig mandag morgen for å få tid til å filme noen klipp og beundre litt natur før besøket hos Plasto. På veien ventet også en kort fergetur (les veldig kort), og Ola og jeg løp rundt med svele og kaffe i hånda for å rekke å filme noen sekunder før vi skulle av igjen. Et komisk syn for de som satt og ventet tålmodig i bilene sine, men svelen var i hvert fall veldig god.

Vi rakk også å stoppe ved en hyggelig brygge med fantastisk utsikt over fjellene.

Fabrikk styrt av en app

Da vi omsider kom fram til Plasto ble vi tatt godt i mot av ledelsen, som viste oss rundt i fabrikken og tok seg tid til å forklare produksjonen for to nysgjerrige besøkende. Her er det flere roboter enn mennesker i arbeid, og de sprøytestøper plastdeler i størrelser fra ett gram til nesten 100 kg på bestilling. Robotene kan også omprogrammeres til å ta på seg nye arbeidsoppgaver, og produktene blir laget helt uten fingeravtrykk. Det nye som forskes på nå er muligheten for å oppnå en sirkulær økonomi, altså at produkter som har nådd sin levetid kommer tilbake til Plasto for at materialet skal kunne gjenbrukes. I tillegg skal, satt på spissen, hele fabrikken i fremtiden kunne styres hjemmefra med en app! Her står Ola og jeg i fabrikken sammen med adm. direktør Lars Stenerud, teknologisjef Knut Johan Stenerud, ordfører i Rauma kommune Lars Olav Hustad, og Siemens egne Håkon Rem, divisjonsleder i Digital Factory:

Etter besøket sitter jeg igjen med et inntrykk av Plasto AS som en veldig smart industribedrift, der digitalisering har blitt tatt til et nytt nivå. De er definitivt en god kandidat til å stikke av med seieren i Norges Smarteste Industribedrift, men det er kanskje din bedrift også? Meld deg på da vel!

Ha en fortsatt fin dag, så sees vi hos Brunvoll i Molde neste gang 🙂

PÅMELDING

Andre blogginnlegg

Møt Knut E. Sunde

Jeg tatt en prat med jurymedlem og direktør i Norsk Industri, Knut E. Sunde. Les hva han mener om fremtiden til norsk industri.

Besøk hos Hallingplast AS

Neste stopp er Hallingplast i Ål, en av Norges største produsenter av plastrør. Her er det høy grad av automatisering!