Velg en side

Besøk hos Finnfjord

Frida besøker Finnfjord AS i jakten på Norges smarteste industribedrift!

FRIDA BERGLUND

Frida studerer Energi og miljø ved NTNU, er en del av Siemens rekrutterings- og kompetanseprogram for jenter, og blogger for smartindustri.no.

10. mar, 2017

av | 10. mar, 2017

Hei alle sammen! Nå er jakten i gang for fullt, og Ola og jeg har startet reisen vår i nord. Nærmere bestemt hos Finnfjord AS i Finnsnes, verdens mest energieffektive smelteverk. De er uten tvil en smart industribedrift, og det var utrolig spennende å høre hvordan de har kommet dit de er i dag. Ikke minst var det ekstra gøy å få innblikk i deres nye satsingsprosjekt, nemlig alger som spiser opp CO2-utslippene!

Nydelig natur

Er du fra nord er kanskje ikke dette enestående, men for en østlending som meg er det dager som denne at jeg lurer på hvorfor jeg ikke pakker kofferten og reiser nordover for godt. En halvtime senere ble jeg derimot påmint om hvorfor: kroppen min takler kulde ekstremt dårlig. Jeg hadde passet på å polstre meg godt opp med flere lag ull og to jakker, men likevel bommet totalt på skovalg. Jaja, jeg har bare meg selv å klandre, og vet nå hva neste studielån skal gå til. Stemningen var derimot på topp hele veien, og det er jo ikke rart når jeg har et så fantastisk team med meg! Filming i finværet på ribb, roadtrip med Burger King til lunsj og mange interessante fortellinger fra Ola gjorde dagene om mulig enda finere.

Utenom besøket fikk vi også tid til å filme og leke oss litt i finværet, og selvfølgelig fylle opp mobilkameraet med misunnelsesverdige naturbilder.

Verdens mest miljøbevisste smelteverk

Høydepunktet med turen var likevel definitivt besøket hos Finnfjord AS. På forhånd visste jeg at de er verdens mest energieffektive og miljøbevisste smelteverk, og at de nylig har startet et prosjekt der alger skal spise opp CO2-utslippene. At man kan kombinere noe så grønt som alger med noe tilsynelatende så skittent som et smelteverk, var noe jeg umiddelbart ble fascinert av, og jeg ble ikke mindre fascinert da jeg møtte menneskene som står bak det hele. Det kom tydelig frem at her er det kloke hoder som har kommet sammen og ikke bare turt å tenke nytt, men også å omstille seg og satse på idéene sine. Superinspirerende! Her er Ola og meg med daglig leder Geir-Henning Wintervoll:

At noe så smått som alger skal kunne klare å fjerne CO2-utslippene til et smelteverk høres kanskje for godt ut til å være sant, men det fungerer faktisk, og er en av mange grunner til at bedriften med stolthet kan kalle seg supersmart. Så gjenstår det bare å se om de er Norges smarteste!

Vi sees, og husk å melde på din bedrift før påmeldingsfristen 19.april 🙂

PÅMELDING

Andre blogginnlegg

Møt Knut E. Sunde

Jeg tatt en prat med jurymedlem og direktør i Norsk Industri, Knut E. Sunde. Les hva han mener om fremtiden til norsk industri.

Besøk hos Hallingplast AS

Neste stopp er Hallingplast i Ål, en av Norges største produsenter av plastrør. Her er det høy grad av automatisering!